- Ανακομιδή και μετάθεσις λειψάνου Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού *
- Δωρόθεος, Όσιος *
- Ειρήνη η βασίλισσα *
- Ευδοκία η βασίλισσα, Αγία *
- Κορωνάτος, Μάρτυς *
- Σέριδος, Ηγούμενος της εν Γάζη Μονής, Όσιος *
Ανακομιδή και μετάθεσις λειψάνου Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού * - 13/8
3666 εμφανίσεις άρθρου
ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ
ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. από πλούσιους και ευγενείς γονείς.
Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου.
Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπηρετήσει τον Θεό και να υπερασπισθεί τις αλήθειες της Πίστεώς μας από την αίρεση των Μονοθελητών και Μονοενεργητών.
Γίνεται Μοναχός και στην συνέχεια αρχίζει ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών.
Στον αγώνα του αυτό συναντά πολλά εμπόδια, από τους αιρετικούς Πατριάρχες, Σέργιο, Πύρο, Πέτρο και Παύλο και κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών και έφθασε στο σημείο να συγκαλέσει μία ψευδο-σύνοδο, η οποία μάλιστα καταδίκασε και αναθεμάτισε τον Όσιο και τέλος τον παρέδωσε στον Έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί.
Μαστιγώνεται και τέλος του κόβουν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια στην υπηρεσία της υγείας της ψυχής και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό.
Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια αφήνει τη μακαρία του ψυχή στον τόπο της εξορίας του (Λαζική του Πόντου, στο φρούριο Σχίμαρις) στίς 21 Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 662 μ.Χ.
Το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στη Ιερά Μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών. Από εκεί μεταφέρθηκε αργότερα, μετά την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του που έγινε σαν σήμερα 13 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου και υπήρξε Ηγούμενος, στην Χρυσούπολη, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη.
Άξιο αναφοράς είναι ότι, από τον τάφο του έβγαινε φως κάθε νύχτα και φώτιζε την περιοχή, γεγονός που πιστοποιούσε την αγιότητά του.
Σημείωση:
α) Λόγω της αποδόσεως, κατα την σημερινήν ημέραν, της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η εορτή του Αγίου Μαξίμου μεταφέρεται την προηγούμενην ημέραν 12 Αυγούστου και συμψάλεται μαζί με την ακολουθίαν των Αγίων Μαρτύρων Φωτίου και Ανικήτου.
β) Περισσότερα για την ζωή το έργο και τους μεγάλους αγώνες του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, εναντίων των αιρέσεων και των αιρετικών της εποχής του, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ...
Απολυτίκιον. Ήχος πλ. δ .
Την των λειψάνων σου αγίαν λάρνακα, αρωματίζουσαν ζωής τας χάριτας, ως κιβωτόν αγιασμού πλουτήσαντες θεοφόρε, εξ αυτής δρεπόμεθα, χάριν θείαν και έλεος, Μάξιμε πανεύφημε της σοφίας ο τρόφιμος διό μη διαλίπης πρεσβεύων, θείας τυχείν ημάς ευκλείας.
Κοντάκιον.
Ήχος β . Την εν πρεσβείαις.
Της Εκκλησίας υπέρμαχε θεηγόρε, Ορθοδοξίας ασφάλεια και λαμπρότης, λύρα της ευσεβείας και όργανον, και Μοναστών το θείον και ιερόν αγλάϊσμα, αεί ημάς φρούρει, Πάτερ Μάξιμε.
Μεγαλυνάριον.
Την των σων λειψάνων θείαν σορόν, πνέουσαν τω κόσμω ευωδίαν την μυστικήν, Μάξιμε εκ τάφου, κομίσαντες εκ πόθου, της σης ομολογίας, τους άθλους μέλπομεν.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ΄.
Τήν τῶν λειψάνων σου ἁγίαν λάρνακα, ἀρωματίζουσαν ζωῆς τάς χάριτας, ὡς κιβωτόν ἁγιασμοῦ πλουτήσαντες θεοφόρε, ἐξ αὐτῆς δρεπόμεθα, χάριν θείαν καί ἔλεος, Μάξιμε πανεύφημε τῆς σοφίας ὁ τρόφιμος΄ διό μή διαλίπης πρεσβεύων, θείας τυχεῖν ἡμᾶς εὐκλείας.
Κοντάκιον.
Ἦχος β΄. Τήν ἐν πρεσβείαις.
Τῆς Ἐκκλησίας ὑπέρμαχε θεηγόρε, Ὀρθοδοξίας ἀσφάλεια καί λαμπρότης, λύρα τῆς εὐσεβείας καί ὄργανον, καί Μοναστῶν τό θεῖον καί ἱερόν ἀγλάϊσμα, ἀεί ἡμᾶς φρούρει, Πάτερ Μάξιμε.
Μεγαλυνάριον.
Τήν τῶν σῶν λειψάνων θείαν σορόν, πνέουσαν τῷ κόσμῳ εὐωδίαν τήν μυστικήν, Μάξιμε ἐκ τάφου, κομίσαντες ἐκ πόθου, τῆς σῆς ὁμολογίας, τούς ἄθλους μέλπομεν.