- Κύριλλος και Μεθόδιος, Ισαπόστολοι *
- Αργύριος, Νεομάρτυς *
- Διόσκορος, Μάρτυς *
- Εγκαίνια Κωνσταντινουπόλεως *
- Μώκιος, Ιερομάρτυς *
Εγκαίνια Κωνσταντινουπόλεως * - 11/5
2876 εμφανίσεις άρθρου
ΑΝΑΜΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος κατέλαβε την πόλη του Βυζαντίου, την έκτισε μεγαλύτερη και την ονόμασε Κωνσταντινούπολη.
Το 330 μ.χ. και αφού τελείωσε όλο το τειχόκαστρο, τα σπίτια και τις ιερές εκκλησίες, την αφιέρωσε στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Κατόπιν για να ευχαριστήσει τον Θεό, για το μεγαλοπρεπές αυτό έργο, έκανε λιτανεία με τον τότε Πατριάρχη, όλο τον κλήρο και τον λαό. Όταν ανέβηκαν στον Φάρο, έστησαν εκεί οι πολίτες ανδριάντα του αυτοκράτορα, που μέσα στο κεφάλι του έβαλαν τους τιμίους ήλους, με τους οποίους κάρφωσαν τον Χριστό.
Στη βάση του ανδριάντα τοποθέτησαν τα δώδεκα καλάθια, που μέσα είχαν μαζέψει τα περισσεύματα των πέντε άρτων, που ευλόγησε ο Χριστός και πολλαπλασιάστηκαν.
Από τότε λοιπόν η Εκκλησία, γιορτάζει κάθε χρόνο αυτή τη γιορτή, για ανάμνηση.
Η συγκεκριμένη ημέρα της τελέσεως των Εγκαινίων της Κωνσταντινουπόλεως επιλέχθηκε σκόπιμα, γιατί συνέπιπτε με την ημέρα της μνήμης του μαρτυρίου του Αγίου Μωκίου, ο οποίος ήταν και ο πολιούχος του Βυζαντίου.
Απολυτίκιον. Ήχος δ’.
Της Θεοτόκου η Πόλις, τη Θεοτόκω προσφόρως, την εαυτής ανατίθεται σύστασιν, εν αυτή γαρ εστήρικται διαμένειν, και δι’ αυτής περισώζεται και κραταιούται, βοώσα προς αυτήν, Χαίρε η ελπίς πάντων των περάτων της γης.
Κοντάκιον.
Ήχος β’. Τοις των αιμάτων σου.
Ως περιούσιος κλήρος η Πόλις σου, προσανατίθεται Κόρη τη σκέπη σου. ήν σκέποις αμάχω ισχύϊ σου, σοι αφορώσαν Παρθένε και κράζουσαν. Σύ εί του λαού σου ασφάλεια.