- Άγιοι Είκοσι έξ Οσιομάρτυρες Ζωγραφίτες *
- Φωκάς ο Θαυματουργός, Ιερομάρτυς *
- Ισαάκ και Μαρτίνος, Μάρτυρες *
- Κοσμάς ο Ζωγραφίτης, Όσιος *
- Φωκάς ο κηπουρός, Μάρτυς *
Φωκάς ο Θαυματουργός, Ιερομάρτυς * - 22/9
4187 εμφανίσεις άρθρου
ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΙΝΩΠΗΣ, ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου.
Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη φλόγα της αγνής πίστης τους και τη θερμή ευσέβεια τους.
Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του. Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,... ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτία ἐστι» (Α’ Ιωάν. β’, 10-11).
Δηλαδή,
εκείνος, που αγαπά τον αδελφόν του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.
Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού.
Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες.
Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.).
Ἀπολυτίκιον.
Ἦχος δ’΄. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἐκ βρέφους τοῦ Πνεύματος, ὀφθεῖς δοχεῖον λαμπρόν, θαυμάτων ἐπλούτησας, τὴν παρ’ αὐτοῦ δωρεάν, Φωκὰ Ἱερώτατε, ὅθεν ἱερουργήσας, τῷ Σωτηρι ὁσίως, ἔπιες ἐν ἀθλήσει, τὸ ποτήριον τούτου, ὦ πρέσβευε δεόμεθα, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.
Κοντάκιον.
Ἧχος γ΄. Η Παρθένος σήμερον.
Του Αγίου Πνεύματος, την πλουσιόδωρον χάριν, ως πηγήν θεόβρυτον, εν τη ψυχή κεκτημένος, έσβεσας, πόνων ιδρώσι πλάνης την φλόγα, βρύεις δε, θαυμάτων ρείθρα τοις εκβοώσι, χαίροις κλέος Ιερέων, και των Μαρτύρων Φωκά μακάριε.
Μεγαλυνάριον.
Του Ευαγγελίου μυσταγωγός, ιερών θαυμάτων, θεοδόξαστος αυτουργός, Εκκλησίας στύλος, Φωκά Ιερομάρτυς, εδείχθης διασώζων, τους προσιόντάς σοι.